Att köpa stationär dator – Hur ska man tänka?

Vi lever i en värld där i stort sett varenda hushåll har en eller flera datorer i hemmet. Huruvida man gillar detta eller inte varierar, men det är ett solklart faktum att datorerna är här för att stanna. I takt med att datorernas popularitet har växt har prestandan och möjligheterna som kommer med produkterna ökat enormt. Vill man ha en dator som är stark och klarar av det mesta man kan tänkas hitta på ute på nätet seglar en stationär dator upp som det självklara valet. I denna text ämnar vi att gå igenom vilka olika alternativ som finns på marknaden, samt vad man bör välja beroende på ens personliga preferenser och budget.

Den första, och troligtvis viktigaste frågan man bör ställa sig själv inför datorköp är: vad kommer jag huvudsakligen att använda denna maskin till? Köper du en dator för att spela spel, eller för att ha som en surfmaskin åt familjen, mest ägnad åt att titta på Netflix och betala räkningar? Svaret på denna fråga blir helt avgörande för vilken summa pengar du kommer att behöva lägga på din nya dator. Prestandan på stationära datorer varierar enormt beroende på vilka delar de innehåller, och vilka delar du behöver varierar helt beroende på dina behov. Skall du endast använda datorn som en enklare hemdator, för serietittande, räkningsbetalande och slösurfande finns det många alternativ för endast ett par tusenlappar, särskilt om du köper in delarna separat och monterar ihop datorn själv.

Om du önskar använda datorn till att spela spel, särskilt de nyare och lite mer krävande titlarna, hamnar vi i en lite annorlunda prisklass. De nyare processorerna och grafikkorten drar upp prisbilden mycket, men tyvärr är det en nödvändighet om du vill att datorn ska klara av de nyaste spelen även en tid framöver. En dator som klarar de nyaste titlarna på hög grafik under ett par år framöver kommer troligtvis att kosta mellan 10 och 20 tusen kronor. Om du däremot kan tänka dig att köpa en dator som kommer att klara de allra flesta spel, om än inte på den högsta grafiken, går det att spara många tusenlappar. Även här kan du tjäna på att ha lite grundläggande kunskap om hur man bygger datorer. De elektronikbutiker som säljer datorer tar i princip alltid mycket högre betalt än vad delarna tillsammans faktiskt kostar. Det innebär att det finns många kronor att spara om du köper in delarna själv, antigen begagnade eller nya från butik, och bygger datorn själv.

Är du inte säker på exakt vad datorn skall användas till? Misströsta icke. Det finns mängder av alternativ på marknaden som klarar av allt från enklare sysslor till relativt krävande spel. Det enda viktiga är att man inte förväntar sig en dator som klarar av nya spel på hög grafik om man endast betalar ett par tusenlappar för den. Däremot kan en sådan dator absolut komma att klara av både vardagssysslor och underhållning ett par år framöver, särskilt om du är villig att byta ut en del eller två när maskinen börjar bli till åren. Oavsett om du känner dig säker på vad du vill ha eller inte finns det en dator för dig därute. Det fina med den pågående digitaliseringen vi lever i är att marknaden erbjuder i stort sett allt du kan tänkas vilja ha.