Att välja gaminglaptop

I takt med att internet har blivit allt populärare har marknaden för onlinespel växt enormt. Detta har inneburit att mängder av personer har införskaffat stationära datorer för att klara de allt tuffare prestandakrav som de populära spelen innebär. Många tror att man måste ha en stationär dator för att kunna spela dessa spel, men faktum är att den stora utvecklingen på marknaden har inneburit att det idag finns flertalet bärbara datorer som kan klara av att spela de flesta spelen.

En viktig sak att förstå om man är ute efter en bärbar speldator är att det inte kommer att vara billigt. För att datorn ska lyckas klara av en majoritet av de spel som finns på marknaden, och dessutom göra det med acceptabel kvalité, måste tillverkarna lyckas klämma in mängder med bra delar på betydligt mindre yta än i en stationär dator. Det gör inte alls att det är omöjligt att hitta en bärbar dator det går att spela på, det kommer bara att kosta mer än vad du hade fått ge för en stationär dator med liknande kapacitet. Men frågan är om det inte är värt det för att kunna sätta sig på ett hotellrum eller en flygplats och sparka igång favoritspelet utan problem.

Det finns några grundläggande premisser man bör förstå om hur datorn kommer att se ut om man är intresserad av en bärbar speldator. Den kommer troligtvis inte att vara fullt så bärbar som namnet kan antyda. Istället kommer den att vara rätt tung och otymplig, både på grund av den större skärmen och de tyngre delarna. Det är dock värt att notera att den i högsta grad kommer att gå att flytta när det behövs, men att det inte är som att springa runt med en Macbook som väger några hundra gram. Samtidigt är det en smäll man gärna tar när det innebär möjligheten att inneha en bärbar dator med så pass bra prestanda.

Vad finns det då för bärbara speldatorer på marknaden? Vi tar en titt på några av de mest populära: både MSI har speldatorer med pris från 10 000 kronor upp till hela 40 000 kronor. Det är generellt sett processorn som varierar mest mellan de billigare och de dyrare speldatorerna. I de billigare versionerna hos exempelvis MSI eller Alienware hittar man ofta en processor i klass med en Intel I5. I de allra dyraste varianterna hittar man i stort sett de bästa processorerna som finns att tillgå på marknaden, vilket också är anledningen till det väldigt höga priset.

Man bör verkligen fundera varför man planerar att införskaffa en bärbar gamingdator innan man gör det. Med tanke på det höga priset kan det ses som en bra investering för exempelvis människor som livestreamar. En bärbar speldator kan ge dem möjligheten att utöva sitt yrke även när de är på resande fot. Att köpa en bärbar speldator för mellan tjugo och trettio tusen svenska kronor kanske däremot inte är det optimala valet för en “vanlig” gamer. Då kan det vara bättre att få mer valuta för pengarna och bygga (alternativt inhandla) en stationär dator byggd av bra delar.