Att välja laptop – dyr eller billig?

I den uppkopplade tidsålder vi lever i har det för många blivit en nödvändighet att ha en bärbar dator med sig i vått och torrt. Om man inte behöver svara på jobbmejl under tågresan så finns det alltid ett dokument som behöver färdigställas. Och har man inte något arbete som kräver ens akuta uppmärksamhet så finns det alltid ett Facebook-meddelande att skriva eller en tweet att läsa.

Eftersom bärbara datorer har blivit så populära finns det en helt obscen mängd alternativ på marknaden, av alla typer och i alla prisklasser. För att avgöra vilken dator som är det perfekta valet för dig finns det några kriterier du måste reflektera över. Först och främst, vilken storlek vill du att laptopen ska vara? Det finns idag bärbara datorer som knappt märks att ha i väskan, samtidigt som det finns datorer som väger likt en tegelsten. Båda kan fylla sina roller, beroende på vad du är ute efter. Kommer du att använda laptopen på många olika platser, och därmed behöva flytta runt datorn ofta? Då bör du rimligtvis inte välja en av de tyngre modellerna. Storleken påverkar priset mycket, men inte bara på grund av den utökade skärmstorleken. Det som innebär att de större datormodellerna ofta kostar mer är att de generellt sett innehåller dyrare delar, som exempelvis en starkare processor och ett bättre grafikkort.

Beroende på vad du planerar att använda din bärbara dator till finns det ett val att göra mellan råstyrka och mobilitet. Om du huvudsakligen kommer att använda datorn till att surfa, skriva mejl och utföra lättare arbetsuppgifter så är det en självklarhet att du bör fundera på att välja en mindre, och därmed en billigare, modell. Om du däremot planerar att använda din dator för lite tyngre arbetsuppgifter, likt videoredigering eller bildredigering, kan du behöva överväga att införskaffa en lite större och dyrare dator.

Det nästan viktigaste att reflektera över när det gäller införskaffandet av en bärbar dator är var du tror att du oftast kommer att använda den. Kommer du bara att flytta datorn från ditt sovrum till ditt vardagsrum, eller kommer du att använda den på tåget, på olika caféer och i skolan? Beroende på hur ofta du kommer vara på resande fot uppstår ytterligare kriterier att ta i beaktning, som exempelvis batteritid. Batteritid är något som billiga datorer ofta presterar förvånansvärt bra inom, men som bekant så offras ofta alltid någonting hos de billigare modellerna. Du kan inte förvänta dig samma prestanda hos de billigare modellerna som hos de dyrare varianterna, men det du däremot kan förvänta dig är att det finns ett enormt stort antal alternativ på marknaden. För att hitta det som passar dig perfekt bör du använda dig av de många användarrecensioner som finns på nätet. Efter att du har siktat in dig på en prisklass kan du använda recensionerna för att avgöra vilken modell som verkar uppfylla dina behov bäst. Oavsett om det är batteritid eller möjligheten att redigera film som är din älsklingsfråga så finns det en bärbar dator därute som passar dina behov.