Att välja smartphone – fördelar och nackdelar med Android

En av de eviga konflikterna inom smartphone-världen är den mellan Android-användare och Iphone-användare. Konflikten tycks vara lika svår att lösa som den i vissa av världens krigszoner. I denna text ämnar jag gå igenom vilken sorts mobilanvändare som kommer ha störst nytta av Android, och vilka fördelar respektive nackdelar det finns med att välja telefoner med det mycket populära operativsystemet.

Android köptes upp av Google år 2005, och har sedan växt till ett av de allra mest populära operativsystem för smarta telefoner på marknaden. Det är mest förknippat med Samsungtelefoner, men finns även i Huaweis och Sonys produkter. Android har i stort sett alltid setts som ett “friare” operativsystem än vad Iphone använder sig av, och det är också den största anledningen till att välja Androidprodukter över Iphones.

Till skillnad från Iphones finns det väldigt lite du inte kan förändra som Androidanvändare. Först och främst har du i din Androidtelefon tillgång direkt till dina filer på ett helt annat sätt än i en Iphone. Med bara ett fåtal knapptryck har du tillgång till alla telefonens filer, precis som du på en dator kan använda filhanteraren. Varför skulle man då som användare vilja ha det på detta viset? Jo, faktum är att det ger stora möjligheter att anpassa produkten efter vilken typ av användning man önskar. Det är inte bara när det kommer till enhetens egna filer som en Androidanvändare får mer frihet. En enorm skillnad mellan Androidtelefoner och Iphones är att Androidprodukter tillåter att användaren laddar ner applikationer från okända källor. Det gör att om en webbsida eller tjänst som du som användare tycker om tillverkar en applikation, kan du ladda ner denna utan att tvingas bli slav till den rigorösa säkerhetsprocess som exempelvis App Store använder sig av.

En annan fördel med Androidtelefoner är att man slipper de väldigt dyra tillbehören som krävs när man använder sig av Apples telefoner. För några år sedan stötte Appleanvändare ofta på problem med laddarna, som snabbt slutade funka och dessutom var dyra att ersätta. Tillbehör till Apples telefoner har egentligen alltid inneburit problem på ett eller annat sätt. Om de inte har varit för dyra har de skapat problem så fort man inte använder Apples egna certifierade tillbehör. Det mest kända problemet hos de nyare telefonerna från Apple är att man har behövt använda deras bifogade AirPods om man önskar använda hörlurar. Det har helt enkelt inte gått att använda andra tillbehör om man inte köpt till en dyr adapter, vilket man kanske inte är jättesugen på när man redan betalat obscena summor för en smart telefon.

För att sammanfatta varför man ska välja en Androidtelefon: vill man ha en telefon som ger stora möjligheter till valfrihet och anpassning beroende på användarens preferenser, samt fördelen att slippa anpassa sina applikationer och nedladdningar efter vad tillverkaren tycker, är Androidtelefoner ett utmärkt val. Man offrar lite extra säkerhetsgenomgång samt kontroller av telefonen, men i utbyte får man möjligheterna att hantera sin telefon precis som man hade gjort med en dator, med full tillgång till filer och information utan att behöva krångla sig runt telefonen genom att exempelvis jailbreaka den.