Hur hittar man en billig speldator?

I takt med att vårt samhälle digitaliseras mer och mer utvecklas även nya intressen och aktiviteter som ungdomar tycker om att göra. En av de snabbast växande folkrörelserna i Sverige är gamingen och e-sporten, ett fritidsintresse som mängder av ungdomar engagerar sig i via exempelvis ideella föreningar. För att kunna utöva detta fritidsintresse krävs en maskin som klarar av de många spel som finns på marknaden idag. I den här texten skall vi gå igenom vad som krävs för att du skall hitta en dator som fungerar för dina behov, samt hur du slipper ruinera dig på köpet.

Ett misstag många gör när de börjar leta efter speldatorer är att de tror att man måste spela alla spel på högsta kvalité för att det ska bli en bra upplevelse. Så är inte alls fallet. De allra flesta stora speltillverkarna optimerar sina spel på ett sådant vis att även lägre kvalitetsinställningar ger en bra spelupplevelse. Detta innebär att mängder av datorer på marknaden kommer att fungera mycket bra för de allra flesta spelen som finns, möjligtvis bortsett från extremt krävande spel som exempelvis Battlefield 3. Ett bra tips om man vill hitta en prisvärd dator som ändå går bra att spela på är att införskaffa delar som är “en generation bakom”. Så fort nya processorer och grafikkort släpps blir deras föregångare billigare, och bara för att en ny produkt kommit betyder det inte att den tidigare versionen slutat fungera. Vill du göra det ännu billigare för dig själv så håller du utkik på andrahandsmarknaden för datorer. Om du vet vad du ska leta efter är det lätt att hitta produkter till ett mycket fint pris. Var bara noga med att faktiskt testa datorn innan du köper den, man vet aldrig om någon försöker luras när man köper en produkt i andra hand.

Ytterligare ett tips för att spara pengar när en speldator skall inhandlas är att lära sig en grej eller två om att montera datorer. Det finns många informativa guider på nätet, och kunskapen är ovärderlig när det gäller att spara pengar. De olika företagen som säljer datorer lägger till så mycket pengar för att sätta ihop de olika delarna. Om man istället behärskar detta själv kan man inte bara spara väldigt mycket pengar. Man kan dessutom på ett helt annat sätt styra vilken typ av dator man vill ha, då man på egen hand bestämmer delarna, och därmed vad maskinen skall vara bra och mindre bra på.

För att sammanfatta: man kan tro att det krävs en monsterdator för att kunna njuta av de många spel som finns på marknaden. Så är inte fallet alls. Man kan behöva acceptera att inte kunna spela på de allra högsta inställningarna, men det är fullt möjligt att bygga en acceptabel speldator till budgetpris. Vill man spara pengar ytterligare och dessutom lära sig en färdighet som är uppskattad och eftertraktad i hela landet kan man lära sig hur man monterar datorer. Undvik att slösa pengar i onödan, och bli dessutom familjens älskade IT-support på köpet!